ADD

субота, 1. април 2017.

KAKO VIDE PSI

Mnogi veruju da psi ne mogu da prepozanaju boje i da vide crno belo ili u senkama. Posle brojnih studija, naučnici su saglasani da psi ipak vide i boje.Spektar boja koje psi mogu da prepoznaju manji je od ljudskog, ali ipak psi drugim čulima nadoknađuju ovu "manu".

Skala boja koje psi vide obuhvata nijanse od bež, bele, plave, ljubičaste i sive. Psi mogu  da prepoznaju plavo-ljubičaste nijanse, žutu i nijanse sive boje, medjutim oni ne mogu da vide razliku između zelene, žute, narandžaste i crvene boje. Psi inače jako teško razlikuju zelenu od sivih nijansi. 

Pseći vid ima još neke osobine kao što su širina vidnog polja koja je kod čoveka oko 160 stepeni. Pseće oči usadjene su malo više sa strane glave, patako psi imaju šire vidno polje od 200 pa do čak 270 stepeni. 

Zato psi mogu da uoče više stvari koje se događaju oko i iza njih.

Sva čula kod psa funkcionišu zajedno da bi stvorila punu sliku sveta oko njih. Iako pseći vid nije toliko dobar kao što je kod ljudi, njihov izvanredan njuh nadoknađuje taj nedostatak. Osnovno čulo kod pasa je njuh koji im pomaže da uz druga čula stvore potpunu sliku sveta. 

Psi bolje vide predmete u daljini, a oni koji su im bliže - mutni su i nejasni. Psi slabo poznaju detalje pošto je oštrina vida kod pasa čak šest puta manja nego kod ljudi. 

Noćni vid kod pasa medjutim vrlo je bolja u odnosu na ljude jer njihove oči imaju više senzora koji  procesuiraju svetlo, odnosno pojačavaju ga. 


Foto: Wikipedia

Нема коментара:

Постави коментар