ADD

субота, 18. фебруар 2017.

MORSKE ZVEZDE SU KANIBALI

Morske zvezde naseljavaju skoro sva mora na svetu i plene izgledom i živopisnim bojama. 

pixabay


Ovi bodljokošci žive na različitim dubinama – od plićaka pa do bubine od 8 000 metara. Morske zvezde mogu biti velike svega nekoliko milimetara al ii da dostignu dužinu od jednog metra. 

Takozvane pravilne zvezde imaju pet krakova, dok neke zvezde imaju šest, 15 ili njih više od 50.  Mogu imati i kružni oblik u kom se kraci samo naziru. Iako se čini da su uglavnom nepomične i prikovane za morsko dno, one se kreću, i to 60 do 70 centimetara u minute.  

Zahvaljujući savitljivosti i izvanrednom vladanju mišićima vešte su akrobate. U tome im pomažu stotine nožica nalik pipcima sa donje strane krakova. U svakom kraku morska zvezda ima i jedan ili dva ogranka namenjenih razmnožavanju. Morske zvezde izležu se iz mikroskopski malih larvi koje neko vreme slobodno plivaju, a potom se pričvrste za morsko dno i tada počinju da dobijaju zvezdastu formu. 

Međutim, iako izgledaju ljupko,  pravi su proždrljivci,i znaju da  budu i kanibali. Usta su im smeštena u centralnom delu trupa sa donje strane, a na jelovniku su školjke, mekušci, ježevi, korali. Nekada su im obrok i srodnici, ali, svaka zvezda ima sposobnost sa regeneriše krakove koliko god oni bili oštećeni.

Нема коментара:

Постави коментар