ADD

субота, 18. фебруар 2017.

PAMETNE PČELICE

Pčele su sposobne za apstraktno razmišljanje - umeju da računaju i da prepoznaju lica, zaključak je istraživanja koje je sprovela francuska naučnica Oror Avaržes-Veber sa Univerziteta u Tuluzu .

Pixabay


Iako im mozak nije veći od glave špenadle, pčele imaju "odličan vid i izuzetno pamćenje". Naučnici će u buduće raditi na otkrivanju načina funkcionisanja pčela koje obavljaju kompleksne radnje sa samo milion neurona. Poređenja radi, u mozgu ljudi je oko 100 milijardi neurona. Istraživači žele da otkriju da li mozak pčele ima efikasniju metodu tretiranja informacija od ljudskog mozga i da li je moguće da se jedan isti neuron koristi za obavljanje različitih funkcija. Takodje, prema skorašnjim istraživanjima, medonosne pčele znaju da je planeta okrugla, pa tako mogu da računaju uglove kako bi se orijentisale u prostoru.


Medonosne pčele dobijaju zaduženja u košnici na osnovu svoje starosti. Tako radilice, koje žive oko 6 nedelja, prve dane života provode čisteći ćelije, potom kreću da hrane larve a onda i da proizvode vosak i medne lončiće. Kada napune 2o dana, poverava im se dužnost stražarenja ispred košnice, a dva dana zatim, počinju konačno da skupljaju nektar i polen i oprašuju biljke, što čine do kraja svog kratkog života. Mlade pčele uče od starijih i iskusnijih kako da naprave med. Za jednu kašiku meda 12 pčela treba da radi čitav život. Inače, med ne može da se pokvari i u njemu ne može opstati većina najopasnijih bakterija. Med u zatvorenim teglicama, kako objašnjavaju stručnjaci iz Mančestera,  pronađen je u Tutankamonovoj grobnici i bio je jestiv.

Нема коментара:

Постави коментар