ADD

петак, 8. јануар 2016.

Najopasnije ajkule



TREĆE MESTO - TIGAR AJKULA

Ova ajkula  može da ima i 5 metara  dužine a  žive više od 12 godina.
Tigar ajkule vole toplije  vode, često su na Havajima, gde se prosečno desi oko jedan napad godišnje.

Ovi morski psi su lešinari, i jedu mnoge domaće životinje, zmije, meduze… Hrane se uglavnom u noću.
Prisutne su u svim tropskim i suptropskim vodama širom sveta, a njihove čeljusti  su dovoljno snažne da pregrizu oklop kornjače.  U njihovom stomacima  pronađeni razni predmeti, kao što su  registarske tablice, i gume od auta.

DRUGO MESTO - BIK AJKULA

Bik ajkule mogu porasti do 2.5 metra. Kada bik ajkula napada, ona se nikada ne povlači, nego ostaje uz žrtvu i nastavlja napade sve dok ona ne umre, ili ne  pobegne.

Bik ajkule mogu živeti i u slatkoj vodi, gde napadaju plivače ili ribolovce. Vole mutnu vodu i reke pune mulja. Jako  brzo reaguju na uljeze koji se usude da udju na njihovu teritoriju. Za razliku od velike bele i tigar ajkule – bik ajkula uvek napada da bi ubila. Napadaju  delfine, pa čak i druge ajkule.



PRVO MESTO - VELIKA BELA AJKULA

Najpoznatija vrsta ajkula na svetu -  velika bela ajkula  ima zastrašujuću reputaciju jer su one odgovorne su za više smrtnih slučajeva medju ljudima nego svi ostali morski psi zajedno!
Teške su više od 2 tone a dugačke preko 5 metara. Mogu doživeti starost od čak 30 godina.

Vole plitke vode i hladna mora,ali  srećom, većina ovih ajkula  ugrizu samo ‘da probaju’. Ljudi im nisu omiljeno meso, pa kada probaju – neretko odu dalje. 
Zbog krivolovaca dosta morskih pasa  smatra se ugroženom vrstom


Нема коментара:

Постави коментар