ADD

недеља, 7. фебруар 2016.

NEKE VRLO ČUDNE BILJKE

Da li su Vam poznati drvo kobasica ili čapljino drvo? Na planeti raste mnoštvo biljaka koje osim čudnih naziva, ima čudna imena... Evo nekih primeraka koji će Vas sigurno  iznenaditi:


DRVO KOBASICA


Drvo kobasica je naravno ime dobilo po dugim plodovima koji podsećaju na kobasice dok se suše. Ipak, za narod Ašanti, koji živi u Gani zove se drvo  visećih dojki, jer ga porede sa plemenskim ženama, koje su imale duge dojke zbog dugogodišnjeg dojenja.

DRVO KOBASICA


CVET MORSKA ZVEZDA

Ova biljka raste takodje u Africi. Podseća na braon i žutu morsku zvezdu  ali poseduje i širi miris mrtve životinje zbog kojeg muve obožavaju da im upravo ovaj cvet bude dom i mesto razmnožavanja.

MORSKA ZVEZDA

VELVIITIA MIRABILIS

Uspeva u Namibiji a može da živi čak više od 2 000 godina. Stablo ove biljke pak  ne može da naraste više od tri metra u visinu. Listovi joj nikada ne opadaju a mogu da dostignu dužinu i do 20 metara.

FANTASTIČNI LISTOVI DUGI I 20 METARA


DRVO BANIAN

Postojbina mu je Indija, a drvo čini nekoliko stabljiki. Kada dostigne određenu visinu, njegovo korenje počinje da se širi u nedogled. U Botaničkoj bašti u Beogradu uzgaja se jedan primerak ovog drveta koji je star 200 godina. Sastoji se od čak  1 700 stabala.

BANIAN


ČAPLJINO DRVO

Raste u predelima Južne Afrike, a njegovo voće zovu s razlogom -  “Đavolja kandža” i poznato je po tome da može da ubije čak i lava. 

Čapljino drvo


Ako životinja dotakne plod ustima, oseti veliki bol ali su ipak najčešće žrtve ovih kandži - antilope.


Foto: Wikipedia

PROČITAJTE I SLEDEĆE:


Нема коментара:

Постави коментар